čtvrtek 4. června 2015

Vědci zjistili že... z Brd do Beskyd je dlouhá cesta

A to si to musim precist zrovna pred Brdskou. Jako hlavni informace na jednom ze zpravodajskych serveru je nam predlozen vysledek vedeckeho vyzkumu ohledne pohybove aktivity zhruba tohoto zneni: Prilis mnoho pohybu je pro zdravi více skodlive než povalovani se na gauci (viz odkaz).  Osvetovym clánkům v běžných periodikách začínajícím úslovím "Vědci zjistili" se pokud možno vyhýbám. Sice jsem ochuzen o takove informacni bomby jako ze kobylka lucni ma nejvetsi varlata, ze zena udrzi tajemstvi maximálně 32 minut, ze bakterie umi lustit sudoku, že přemýšlení vede k rakovině, že šimpanz se rozhlíží než přejde silnici, atd atd samé informace bez kterých byste prostě nemohli žít. To že američtí vědci zjistili, že lidé věří všemu co američtí vědci zjistili je jen milé pokračování předešlého. Inu býti vědcem to musí být panečku zaměstnání. Čert vem obří varlata lučních kobylek, ale s tím pohybem kde proboha tohle vzali? Vyvozují, že "ideální pohyb je asi jednu hodinu až jednu hodinu a čtyřicet minut týdně, přičemž tempo má být pomalejší, asi sedm kilometrů za hodinu". Všichni McMan a McWoman zaplesali, konečně mají svoji lenost vědecky podloženou.
Tempo dobrý, proč ne zrovna na té Brdské, což bylo v mém podání letos spiše pochodové cvičení jsem ho asi i takto držel, ale hýbat se max hodinu čtyřicet týdně a zbytek jen ležet? Neuvěřitelný. Ale to prece nejde být ochuzen o takové akcičky jako např. noční běhy a jine dlouhobehy to snad raději budu žít "nezdravě" a rád si při běhu propiju játra pivem. Plizive se totiz na jare vytvorila bunka HCiTB ktera zacina nekontrolovane chrlit behy odnekud nikam, ci odnekud do Prahy ci pro slevu, proste ideovym nametum se meze nekladou. A tak se na jaře bezelo po skalach Ceskeho raje, v noci z Berouna, z Dobrise ci z Kralup, 75k pro slevu. Osoby a obsazení variabilní, napadu plno a vzdy se nekdo chyti. Ty komorni behy proste nemaji chybu, neco si zorganizovat samostatne, bez zazemi maseru, slevenek a funkcich trik asi vice sedi memu naturelu. Nicmene od vsecho trochu. V zapalu pocitacoveho hrdinstvi ( óóó jak snadne je bezet 50+ jednim kliknutim v prihlasovacim formulari..) jsem se upsal na Valašský hrb. Nešlo zkratka odolat, prislib vybrane spolecnosti iTB, a dosud pro me nezname prostredi Beskyd me namotivovalo i na trochu prelidnenou a civilizovanou akcicku.  Sluselo by se jistě napsat samostatny zapisek ktery by se mohl jmenovat třeba "Tri svatby a mnoho hrbů" ale vyuziju takto jiz rozepsaneho. Naplanoval jsem si to lehce retro, v klidu pekne vlakem a busem na start a ze startu zas busem domu abych se v nedeli uz zas mohl venovat dalsim aktivitam. Vlaky sice jedou ovsem obcas jak zpiva Xavier Baumaxa maji hnědou. Z počáteční euforie v Leoušexpresu jsem ztroskotal diky zpozdenim jako homeless v Prerove, pak aspon jeste o kousek dal v Hranicich na Morave v kempu v echt retro chatce a la 1970.

Camp Hranice


Potud dobry ovsem kdyby v kempiku zrovna neprobihala moravska svatba. Kdyby to aspon bylo jako na Zmozkove LP z 90 let, ale moravske pisne ani cimbálovka se nekonaly, jen nekontrolovany rev a zelená (zelená je nejenom tráva) . V 5 ráno jsem to vzdal a sel radeji cekat na nadrazi na spoj smer Hrb. Chtels chlapče retro tak ho mas. Nastesti uz vse jelo jak melo jen jiz v Hranicich nastoupili dalsi svatebcane a tak jsem se neco jako pasivni kurak opet stal nechtene pasivnim svatebcanem. Jen proboha tak nervete, propadam pesimismu. Nohy od Sutru54 minuly tyden jeste uplne nefunguji, pasivni svatebni noc a to jsem jeste ani nikam nevybehl. Ale spolkovy duch na startu vsechny chmury prehlusi a tak prvni kilometry trati uz ukrajuji s optimismem novými tvářemi okolo a hlavně vůlí to dobehnout. Hrebenovka je opravdu malebna vyhledy na obe strany, romanticno takrka hmatatelne.

Čarták startovní brána

Hřebenovka (Foto Petr Švanda - Bubo)


Na obcerstvovackach povazte PIVO! co vice si prat. Snad jen o něco vice sil. Po 30k se dobehne do prostoru cile u hotelu Čarták a chce to hodne premlouvani abych se vydal na opacnou obratku. Teren navic tezkne, dusno pred bourkou houstne, po trase neni nic co byste si zapamatovali jen nekonecne nahoru a dolu lesem. Proti me navíc uz bezi ti mladí rychlí co maji obratku už za sebou, a ja ji jeste nemam ani na dostrel. Myslim na ten gaucik co doporucuji americti vedci, jen uz zadnej pohyb zadnej krok jen se tak chvilku natahnout... Obratka na Ptacnici pripomina polni lazaret. Nekdo lezi, nekdo jen tupe zira opreny o strom. Ovsem bujon s pivem vsechny postupne postavi na nohy.

Obrátka na Ptáčnici (foto Petr Švanda -Bubo)


Cesta zpet uz tak neboli, i kdyz nekonecna je dostatecne. V cili jsem tesne pred prutrzi mracen, ktera pusobi jako apokalypsa. Poradatele narychlo bali stany a aparaturu, a do gulase uz mi pekne prsi. Jako tecka se zriti cilova brana, a ti kteri dobihaji pozdeji bloudi doslova a do pismeme bez cile. Bus a následné vlaky do Prahy uz nestihnu a tak milerad prijmu pozvanku iTB spolku do pekne vilky v Bečva resortu, kde je sucho, teplo, sprcha, mila spolecnost proste pravy raj na zemi. Vecerni hostinec nesmi chybet ale ouha... probiha zde v poradi jiz moje treti moravska svatba za víkend. Uz me proboha usetrete pasivniho svatebniceni takhle nejakej pohreb by tu prosím pěkně nebyl? Jeste že je pritomen bůh všeho piva Radegast. Vecer konecne ten gaucik, vědci jedni americti ja vam to taky všechno verim a rad si chvilku polezim, možná i o něco déle než doporučujete.

50+ na startu (foto Bubův foťák, kdo to cvaknul ale nevím)

P.S. pár fotek půjčeno bez dovolení od Buba, který to pojal jako fotoreportérský výlet, ovšem ještě přitom stihl běžet rychle a doběhnout si pro 8 místo v kategorii. Děkuju. 


10 komentářů:

  1. !!! Naprosto luxusni.. Martine, vidim, ze nase bunka ma magnet na zazitky! Skvele jsi mi zacal den.. At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to povedený, myslím že ten nápad s retroběhem (organizace bez emailu a bez mobilu) bychom neměli nechat usnout, byla by to pěkná ptákovina, pouze bavlněné trenky a trika a kapesník svázaný v rozích na hlavě..

      Vymazat
    2. Urcite!! Ja se tomu nejen nebranim, ale v podstate to silne podporuju!!
      Je to tak sileny, az je to krasny..:)
      msf! 12:)

      Vymazat
  2. Myslím, že sis to užil jaksepatří! Někdy budu vyprávět o našem cyklotýdnu u p. Mikundy ve Slavonicích, to bylo panečku retro! S umakartem, igelitovými ubrusy, vydávacím okénkem na jídlo od - do... návrat do pěkných 70.let - to by se ti líbilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však oni se takové lokality ještě najdou a nebude jich málo. Ne že bych toužil po šílených 70-80tých, ale někdy je té všeobecné instantnosti a digitálna až moc.

      Vymazat
  3. Vím o jedné retro chatové osadě v Jeseníkách. :)

    OdpovědětVymazat
  4. :D Jestli se nepletu, tak loni byla v restauraci u Becva resortu taky svatba, kdyz jsme tam byli na jidle...

    OdpovědětVymazat
  5. Pro příští rok tedy má iTB úkol se vmísit mezi svatební hosty, protože svateb je v oblasti asi dostatek.

    OdpovědětVymazat